Informatie voor leerlingen met diabetes

Mijn diabetes op de middelbare school

Welkom

Heb jij diabetes en zit je op de middelbare school? Dan zit je hier goed. Waarschijnlijk ben je de enige met diabetes in de klas, maar je bent lang niet de enige in heel Nederland! Er zijn namelijk ruim 4000 leeftijdsgenoten met diabetes in Nederland.

Diabetes op school kan best lastig zijn. Waarschijnlijk wil je niet anders zijn dan je klasgenoten. Misschien krijg je telkens wel dezelfde vervelende vragen te horen:

• ‘Wat is dat slangetje?’
  • ‘Waar is die pleister voor?'
  • ‘Waarom mag jij wel eten en drinken in de klas en wij niet?’

Tips en tricks

We hebben voor jou wat tips en tricks op een rijtje gezet in deze brochure, zodat je diabetes op school je hopelijk wat minder in de weg zit. Of bekijk deze clip waarin Noah vertelt hoe slim hij het geregeld heeft op zijn middelbareschool.

Diabetespas

De diabetespas is speciaal gemaakt voor leerlingen met diabetes op de middelbare school. Vul de pas samen met je mentor in. Zo kan je heel makkelijk aan al je leraren laten zien wat jouw rechten zijn op school omdat je diabetes hebt.

Spreekbeurt over diabetes

Misschien zie je het niet gelijk zitten, maar hier een paar argumenten waarom het best handig kan zijn:
  • Je kan dan in 1 keer aan de hele klas, inclusief je mentor, uitleggen wat diabetes is, waar dat slangetje en die pleister voor zijn, waarom jij soms wel mag eten, drinken, appen enz. enz.
  • Je zonder al teveel extra moeite een top spreekbeurt in elkaar kan draaien, want jij bent al je eigen diabetesexpert.
  • Je waarschijnlijk elk jaar in een nieuwe klas weer een spreekbeurt over diabetes mag houden.
  • Je kan vertellen aan je klasgenoten hoe ze je het beste kunnen helpen (wanneer je je niet lekker voelt door een hypo of hyper bijvoorbeeld). En natuurlijk ook vertellen wat je irritant vindt (bijvoorbeeld: ‘mag je dat wel eten?’, ‘heb je al gemeten?’)
Hoe maak je dan een goede spreekbeurt over diabetes?

Hoe persoonlijker jij je verhaal over diabetes kan en durft te vertellen hoe beter. Om je op weg te helpen hebben we voor jou een power-point presentatie gemaakt die je hier kan downloaden. Je kan alle slides en de toelichting helemaal aanpassen aan wat jij belangrijk vindt. Wil je ook iets om uit te delen in de klas stuur ons dan een mailtje naar info@zorgeloosmetdiabetesnaarschool.nl met je postadres en het aantal klasgenoten. Dan sturen we je gratis voor al je klasgenoten een verassing op.

Hier nog wat tips voor filmpjes die je tijdens je spreekbeurt zou kunnen laten zien:

• Vlog van 5 minuten waarin een Jarah Gartener, 23 jaar en diabetes type 1, Jamie interviewt die 9 jaar oud is en ook type 1 heeft.
  • Als Engels geen probleem is, filmpje van 2 minuten waarin Henry op een grappige manier uitlegt wat het voor hem betekent.

Deel je verhaal en maak kans op een gaaf pennenblik

Deel een gaaf filmpje (max 2 min.) of een mooie foto met je verhaal over je diabetes bij jou op school. De mooiste inzendingen worden beloond met een cool pennenblik. Filmpje of foto met je verhaal opsturen naar info@zorgeloosmetdiabetesnaarschool.nl.

Heb je hulp nodig?

Misschien heb je nog een vraag, of wil je graag hulp bij het voorbereiden van je spreekbeurt. Of vind je het fijn dat er iemand naar je luistert omdat je bijvoorbeeld op school gepest of buitengesloten wordt. Hella heeft zelf diabetes en kan je helpen.