Informatie voor leerlingen

Mijn diabetes op de basisschool

Welkom!

Heb jij diabetes en zit je op de basisschool? Dan zit je hier goed. Waarschijnlijk ben je de enige in je klas en op je hele school met diabetes. Toch ben je niet alleen. Er zitten ongeveer 2000 leerlingen met diabetes op de basisschool in heel Nederland.

Diabetes op school kan best lastig zijn. Waarschijnlijk wil je niet anders dan je klasgenoten zijn. Misschien krijg je telkens wel dezelfde vervelende vragen te horen,

• ‘Wat is dat slangetje?’
  • ‘Waar is die pleister voor?’
  • ‘Waarom mag jij wel eten en drinken tijdens de les en wij niet?’

We hebben voor jou wat tips en tricks hieronder op een rijtje gezet, zodat je diabetes je op school hopelijk wat minder in de weg zit.

Spreekbeurt over diabetes

Waarom een spreekbeurt over diabetes? Omdat:

• Je dan in 1 keer aan de hele klas tegelijk uit kan leggen wat het is, waar dat slangetje en die pleister voor zijn, waarom jij soms wel mag eten, drinken, appen enz. enz.
  • Je waarschijnlijk zonder al teveel extra moeite een top spreekbeurt in elkaar kan draaien, want jij bent al je eigen diabetesexpert.
  • Je waarschijnlijk elk jaar in een nieuwe klas weer een spreekbeurt over diabetes mag houden.
  • Je kan vertellen aan je klasgenoten hoe ze jou het beste kunnen helpen (wanneer je je niet lekker voelt door een hypo of hyper bijvoorbeeld, of even koolhydraten bij een traktatie geven). En natuurlijk ook vertellen wat ze beter niet kunnen doen omdat je dat irritant vindt (bijvoorbeeld: ‘mag je dat wel eten?’, ‘heb je al gemeten?’)

Hoe maak je een goede spreekbeurt over diabetes?

Hoe persoonlijker jij jouw verhaal over diabetes kan en durft te vertellen hoe beter. Om je op weg te helpen hebben we voor jou een power-point presentatie gemaakt die je hier kan downloaden. Je kan alle slides en de toelichting helemaal aanpassen aan jouw verhaal en wat jij belangrijk vindt. Wil je ook iets om uit te delen in de klas, stuur dan een mailtje naar info@zorgeloosmetdiabetesnaarschool.nl met je postadres en het aantal klasgenoten. Dan sturen we gratis voor al je klasgenoten een verassing naar je op.

Hier nog wat tips voor filmpjes die je tijdens je spreekbeurt zou kunnen laten zien:

• Filmpje van 3 minuten waarin Liv, 3 jaar oud en diabetes type 1, laat zien wat dat voor haar betekent.
  • Filmpje van 8 minuten waarin verteld wordt wat diabetes is, gemaakt door het Klokhuis. Het is wat lang maar je kan er ook een stukje van laten zien.

Deel je verhaal en maak kans op een mooi pennenblikje

Deel een gaaf filmpje (max 2 min.) of een mooie foto met je verhaal over diabetes bij jou op school. De mooiste inzendingen worden beloond met een gaaf pennenblikje. Filmpje of foto met je verhaal opsturen naar info@zorgeloosmetdiabetesnaarschool.nl.

Heb je hulp nodig?

Misschien heb je nog een vraag, of wil je graag hulp bij het voorbereiden van je spreekbeurt? Of vind je het fijn dat er iemand naar je luistert omdat je bijvoorbeeld op school gepest of buitengesloten wordt? Ellen kan goed luisteren en helpen.