Wat doet school met diabeteszorg voor leerling

Diabetesvriendelijke basisschool

Wat is een diabetesvriendelijke basisschool?

Op een diabetesvriendelijke basisschool kan een leerling zich voluit ontwikkelen en voelt hij zich, samen met zijn ouders en schoolteam welkom, veilig en gedragen vanuit wederzijdse betrokkenheid, begrip, bereidheid en bekaamheid.

Wat levert een diabetesvriendelijke basisschool op?

• de leerling kan elke dag zorgeloos naar school, zich volop en veilig ontwikkelen,
  • de ouder kan zijn kind gedurende de hele schoolloopbaan zorgeloos achterlaten op school,
  • het schoolteam is bekwaam, voelt zich gedragen door directie en beleid,
  • de schooldirectie heeft kennis van zaken, weet goede duurzame zorg te regelen en te financieren, eventueel met hulp van het samenwerkingsverband.

doelgroepen olievlek.pngMet wie, voor wie en door wie?

In de figuur zie je welke partijen allemaal betrokken kunnen zijn of worden. Afhankelijk hoe ver jij je net wil of kan uitgooien of hoe ver het nodig is om de voorwaarden voor een diabetesvriendelijk school te realiseren.

De focus ligt in de driehoek ouders, school en leerling. Daarom heen bevinden zich een heel aantal schillen aan actoren die allemaal een rol spelen in het diabetesvriendelijk maken van een school.

Hoe maak je samen je school diabetesvriendelijk?

Hieronder vind je een aantal handvatten voor leerling, ouder en school om samen in de klas, teambreed en schoolbreed mee aan de slag te gaan. De komende maanden volgen er meer.

Doe je mee?

Heb je praktische tips, goede ideeën? Jeuken je handen om de weg te banen voor toekomstige leerlingen met diabetes op de school van je kind/leerling? Wil je hiermee aan de slag? Heb je hier vragen over? Laat het ons weten en stuur ons een mail: info@zorgeloosmetdiabetesnaarschool.nl. We reageren dan zo snel mogelijk.

Hoe ziet een diabetesvriendelijke basisschool eruit in de praktijk uit?

Hieronder een variatie van voorbeelden van hoe een diabetesvriendelijk school eruit kan zien. En wat dit betekent voor leerling, ouder, leerkracht, intern-begeleider, conciërge of schooldirecteur.