Informatie voor leerlingen met diabetes

Mijn diabetes op de middelbare school

Welkom

Heb jij diabetes en zit je op de middelbare school? Dan zit je hier goed. Waarschijnlijk ben je de enige met diabetes in de klas, maar je bent lang niet de enige in heel Nederland! Er zijn namelijk ruim 4000 leeftijdsgenoten met diabetes in Nederland.

Diabetes op school kan best lastig zijn. Waarschijnlijk wil je niet anders zijn dan je klasgenoten. Misschien krijg je telkens wel dezelfde vervelende vragen te horen: ‘Wat is dat slangetje?’ ‘Waar is die pleister voor?' ‘Waarom mag jij wel eten en drinken in de klas en wij niet?’

Leer de tricks van andere leerlingen met diabetes

We hebben voor jou wat tips en tricks op een rijtje gezet in deze brochure, zodat je diabetes op school je hopelijk wat minder in de weg zit. Of bekijk deze clip waarin Noah vertelt hoe slim hij het geregeld heeft op zijn middelbareschool. Of luister naar Iris hoe zij haar leerkrachten te slim af is.

Moet je het elke keer weer uitleggen aan leerkrachten? Gebruik deze Diabetespas!

De diabetespas is speciaal gemaakt voor leerlingen met diabetes op de middelbare school. Vul de pas samen met je mentor in. Zo kan je heel makkelijk aan al je leraren laten zien wat jouw rechten zijn op school omdat je diabetes hebt.

Heb je leerkrachten die het nog steeds niet snappen?!

Snapt een of meer voor jouw leerkracht(en) nog steeds niet waarom mag eten, of drinken in de klas, of een toets over mag doen bij slechte waarden?

Laat hem/haar dan deze videoclip zien! Speciaal daarvoor gemaakt, zodat bijvoorbeeld ook je leerkracht Frans dat vijfde uur op vrijdagmiddag het eindelijk eens snapt...

Ben je al die vragen en blikken van je klasgenoten zat?

Doe een spreekbeurt over diabetes! Misschien zie je het niet gelijk zitten, maar hier een paar argumenten waarom het best handig kan zijn:
  • Je kan dan in 1 keer aan de hele klas, inclusief je mentor, uitleggen wat diabetes is, waar dat slangetje en die pleister voor zijn, waarom jij soms wel mag eten, drinken, appen enz. enz.
  • Je zonder al teveel extra moeite een top spreekbeurt in elkaar kan draaien, want jij bent al je eigen diabetesexpert.
  • Je waarschijnlijk elk jaar in een nieuwe klas weer een spreekbeurt over diabetes mag houden.
  • Je kan vertellen aan je klasgenoten hoe ze je het beste kunnen helpen (wanneer je je niet lekker voelt door een hypo of hyper bijvoorbeeld). En natuurlijk ook vertellen wat je irritant vindt (bijvoorbeeld: ‘mag je dat wel eten?’, ‘heb je al gemeten?’)
Hoe maak je dan een goede spreekbeurt over diabetes?

Hoe persoonlijker jij je verhaal over diabetes kan en durft te vertellen hoe beter. Om je op weg te helpen hebben we voor jou een power-point presentatie gemaakt die je kan downloaden. Je kan alle slides en de toelichting helemaal aanpassen aan wat jij belangrijk vindt. Wil je ook iets om uit te delen in de klas print dan een van deze documenten voor al je klasgenoten: je diabetes pas, en/of de flyer over diabetesmythen.

Heb je hulp nodig?

Misschien heb je nog een vraag, of wil je graag hulp bij het voorbereiden van je spreekbeurt. Of vind je het fijn dat er iemand naar je luistert omdat je bijvoorbeeld op school gepest of buitengesloten wordt. Hella heeft zelf diabetes en kan je helpen.

Volg ons op Insta.