Informatie voor leerlingen met diabetes

Mijn diabetes op de middelbare school

Welkom

Heb jij diabetes en zit je op de middelbare school? Dan zit je hier goed. Waarschijnlijk ben je de enige met diabetes in de klas, maar je bent lang niet de enige in heel Nederland! Er zijn namelijk ruim 4000 leeftijdsgenoten met diabetes in Nederland.

Diabetes op school kan best lastig zijn. Waarschijnlijk wil je niet anders zijn dan je klasgenoten. Toch is het handig om zelf na te denken over hoe je je diabetes op school wilt regelen.

Lees eerst deze brochure door met tips en tricks door en ga daarna in gesprek met je mentor. Je kan bijvoorbeeld om extra tijd voor je toetsen vragen of een extra herkansing omdat je suiker niet goed was. Handig is ook de diabetespas om in te vullen met je mentor en dan te laten zien aan je leerkrachten als ze je niet geloven. Hieronder staat nog meer handige info en filmpjes.

Ben je al die vragen en blikken van je leerkrachten of klasgenoten zat?

Misschien krijg je telkens wel dezelfde vervelende vragen te horen: ‘Wat is dat slangetje?’ ‘Waar is die pleister voor?' ‘Waarom mag jij wel eten en drinken in de klas en wij niet?’ Waarom geen spreekbeurt over diabetes doen? Misschien zie je het niet gelijk zitten, maar hier een paar argumenten waarom het best handig kan zijn:

• Je kan dan in 1 keer aan de hele klas, inclusief je mentor, uitleggen wat diabetes is, waar dat slangetje en die pleister voor zijn, waarom jij soms wel mag eten, drinken, appen enz. enz.

• Je zonder al teveel extra moeite een top spreekbeurt in elkaar kan draaien, want jij bent al je eigen diabetesexpert.
  • Je waarschijnlijk elk jaar in een nieuwe klas weer een spreekbeurt over diabetes mag houden.
  • Je kan vertellen aan je klasgenoten hoe ze je het beste kunnen helpen (wanneer je je niet lekker voelt door een hypo of hyper bijvoorbeeld). En natuurlijk ook vertellen wat je irritant vindt (bijvoorbeeld: ‘mag je dat wel eten?’, ‘heb je al gemeten?’)

Hoe persoonlijker jij je verhaal over diabetes kan en durft te vertellen hoe beter.

Hieronder allerlei materiaal dat je kan gebruiken voor een spreekbeurt, of gewoon om zomaar aan je mentor, leraren en klasgenoten te laten zien als ze weer eens over je diabetes beginnen en het niet snappen.