Informatie voor leerlingen

Mijn diabetes op de basisschool

Welkom!

Heb jij diabetes en zit je op de basisschool? Dan zit je hier goed. Waarschijnlijk ben je de enige in je klas en op je hele school met diabetes. Toch ben je niet alleen. Er zitten ongeveer 2200 leerlingen met diabetes op de basisschool in heel Nederland.

Diabetes op school kan best lastig zijn. Waarschijnlijk wil je niet anders dan je klasgenoten zijn. Misschien krijg je telkens wel dezelfde vervelende vragen te horen:

• ‘Wat is dat slangetje?’
  • ‘Waar is die pleister voor?’
  • ‘Waarom mag jij wel eten en drinken tijdens de les en wij niet?’

We hebben voor jou wat tips en tricks hieronder op een rijtje gezet, zodat je diabetes je op school hopelijk wat minder in de weg zit.

Spreekbeurt over diabetes

Een spreekbeurt over diabetes is handig omdat:

• Je dan in 1 keer aan de hele klas tegelijk uit kan leggen wat het is, waar dat slangetje en die pleister voor zijn, waarom jij soms wel mag eten, drinken, appen enz. enz.
  • Je waarschijnlijk zonder al teveel extra moeite een top spreekbeurt in elkaar kan draaien, want jij bent al je eigen diabetesexpert.
  • Je waarschijnlijk elk jaar in een nieuwe klas weer een spreekbeurt over diabetes mag houden.
  • Je kan vertellen aan je klasgenoten hoe ze jou het beste kunnen helpen (wanneer je je niet lekker voelt door een hypo of hyper bijvoorbeeld, of even koolhydraten bij een traktatie geven). En natuurlijk ook vertellen wat ze beter niet kunnen doen omdat je dat irritant vindt (bijvoorbeeld: ‘mag je dat wel eten?’, ‘heb je al gemeten?’)

Hoe persoonlijker jij jouw verhaal over diabetes kan en durft te vertellen hoe beter. Gebruik de powerpoint en handout voor je klashgenoten die je hier beneden vindt. Daar vind je ook nog wat tips voor filmpjes die je tijdens je spreekbeurt zou kunnen laten zien.

Heb je hulp nodig?

Misschien heb je nog een vraag, of wil je graag hulp bij het voorbereiden van je spreekbeurt? Of vind je het fijn dat er iemand naar je luistert omdat je bijvoorbeeld op school gepest of buitengesloten wordt? Myrthe die zelf diabetes heeft kan goed luisteren en helpen.