Informatie over diabetes op school voor basisscholen

Diabetesvriendelijke ouders van klasgenoten

Het is fijn als ouders van klasgenoten begrip hebben voor diabetes, zodat bijvoorbeeld je kind ook mee kan doen met een traktatie of na school zorgeloos bij een vriendje kan spelen.

Het beste is om gelijk na de diagnose of in in een nieuwe klas aan de leerkracht vragen of je informatie te delen met de ouders van de klasgenoten. Soms kan dit mondeling tijdens de kennismaking in het nieuwe jaar. Maar zet ook iets op papier voor de ouders om mee te nemen. We hebben hiervoor een voorbeeldbrief die je zelf aan kan passen aan jullie situatie.

Afhankelijk van de leeftijd van je kind en wat je kind zelf al kan of nog niet, zijn er soms een aantal stappen nodig:

• alle speelkameraadjes gastvrij bij jou thuis laten spelen totdat je kind meer zelf kan,
  • pas na de lunch laten spelen, of meegaan en de lunch uitrekenen, insuline geven en weggaan,
  • Slimpie meegeven of het bij thee/water houden en als tussendoortje tomaat, komkommer, worst of kaas (allemaal zonder koolhydraten),
  • de ouders van de beste speelkameraadjes eerst bellen en vragen hoe ze er tegenover staan, uitleg geven en beetje en beetje wat leren afhankelijk van hoe open ze hiervoor staan.