Je baby/peuter met diabetes op het kinderdagverblijf

Je baby of peuter met diabetes op het kinderdagverblijf

Veel ouders voelen zich bezorgd om hun baby of peuter met diabetes op het kinderdagverblijf achter te laten. Krijgt je kind wel de zorg die hij nodig heeft? Kun je de zorg wel overdragen aan iemand anders? Deze zorgen zijn heel normaal en begrijpelijk.

Het is als ouder goed om te weten dat ook het kinderdagverblijf verplicht is om te onderzoeken welke ondersteuning voor een baby of peuter met diabetes nodig is, en die -binnen de mogelijkheden van het kinderdagverblijf- ook te bieden. De zorg mag dus niet zomaar geweigerd worden zo blijkt uit dit nieuwsbericht en dit stroomschema. Nu gebeurt het nog regelmatig dat bij voorbaat alle zorg wordt uitgesloten uit angst voor aansprakelijkheid of met verwijzing naar een medisch protocol.

Als ouder vervul je een belangrijke rol in het uitleggen wat diabetes is en wat je baby of peuter met diabetes van het kinderdagverblijf nodig heeft,  Hieronder vind je informatie die je kan helpen. Daarnaast zijn er ook voorbeelden en documenten die je kunt downloaden, Je kan het kinderdagverblijf verwijzen naar deze website, voor bruikbare informatie voor pedagogisch medewerkers om zich in te lezen over wat diabetes is.

Specifiek voor het kinderdagverblijf

Door het hele land zijn er andere babies en peuters op het kinderdagverblijf met diabetes. Toch zal het voor de de meeste kinderdagverblijven en pedagogisch medewerkers nieuw zijn. Aangezien je baby of kleuter zelf nog geen bijdrage kan leveren in de zorg rondom diabetes is dit een verantwoording die je overdraagt. Gelukkig heb je in het kinderdagverblijf wel het 4-ogen principe. Dat betekent dat er of 2 begeleiders op een groep staan, of dat er altijd een back-up is. Daarnaast is er de mogelijkheid om de kinderthuiszorg in te schakelen voor de medische handelingen. Hieronder vind je daarvoor een stappenplan.

Hoe maak je het als ouder zo makkelijk mogelijk voor het kinderdagverblijf?

Aanmelding en inwerken

• Stel je open op bij de aanmelding en vraag naar de mogelijkheden en ervaring van het kinderdagverblijf.
  • Bereid je voor op een zorgvuldige overdracht met waarschijnlijk een lange inwerk periode.
  • Vraag je diabetesteam om voorlichting te geven over diabetes in het algemeen en de diabeteszorg voor jouw kind specifiek.
  • Schakel zo nodig of wenselijk de kinderthuiszorg in voor de medische handelingen, zie voor meer info dit stappenplan thuiszorg.

Afspraken maken en vastleggen

• Vul dit persoonlijk diabeteszorgplan in om afspraken goed vast te leggen over wat te doen bij hypo/hyper.
  • Maak daarnaast goede afspraken over:
    • wat bespreek je tijdens de overdracht van thuis naar opvang?
    • wat wil je weten bij de overdracht van opvang naar thuis?

Ontzorgen

• Blijf altijd bereikbaar. Als pm’ers bereid zijn om hun privé nummer aan je te geven ivm snellere/ gemakkelijkere bereikbaarheid maakt het de communicatie makkelijker, je kan zo ook een app-groepje starten.
  • Kom op tijd voor de overdracht. Bedenk daarbij dat een pedagogisch medewerker niet elke dag tijd heeft voor een half uur overdracht (er zijn ook nog andere kinderen op de groep). Zorg voor een balans in wat je wil weten en wat nodig is. Een heen-en-weer schrift kan een optie zijn.
  • Maak het koolhydraten tellen zo gemakkelijk mogelijk. Dus vermeld op alles wat je aan tussendoortjes, eten en drinken meegeeft hoeveel koolhydraten erin zitten. Daarnaast zijn er natuurlijk altijd onverwachte eet- en drinkmomenten in de groep. Afhankelijk hoe precies jij bent en hoezeer de om-er mee wil denken zijn er de volgende mogelijkheden:

• Maak een lijst met aantal koolhydraten, toegespitst op dat wat aangeboden wordt op het kinderdagverblijf.
    • Vraag wat het handigst is om koolhydraten op te zoeken; in een lijst of op de app.
    • Vraag aan de pm-er om je een foto van de traktatie te appen zodat jij een schatting van de koolhydraten kan maken.
    • Vraag aan de pm-er of het mogelijk is om de traktatie uit te delen aan het einde van de dag, voor iedereen om mee naar huis te nemen. Dit doen sommige kinderdagopvangen uit zichzelf vanwege risico op allergieen en dergelijke.
    • Hier nog meer tips over diabetesvriendelijke pauzehapjes en traktaties.