#

Je baby/peuter met diabetes op het kinderdagverblijf

Je baby of peuter met diabetes op de kinderopvang

Veel ouders voelen zich bezorgd om hun baby of peuter met diabetes op het kinderdagverblijf of de peuteropvang achter te laten. Krijgt je kind wel de zorg die hij nodig heeft? Kun je de zorg wel overdragen aan iemand anders? Deze zorgen zijn heel normaal en begrijpelijk.

Het is als ouder goed om te weten dat ook de kinderopvang verplicht is om te onderzoeken welke ondersteuning voor een baby of peuter met diabetes nodig is, en die -binnen de mogelijkheden van de kinderopvang- ook te bieden. De zorg mag dus niet zomaar geweigerd worden zo blijkt uit dit nieuwsbericht. In dit stroomschema staat beschreven hoe scholen kunnen onderzoeken wat . Waar je ‘school’ leest, kun je ook kinderopvang lezen. Nu gebeurt het nog regelmatig dat bij voorbaat alle zorg wordt uitgesloten uit angst voor aansprakelijkheid of met verwijzing naar een medisch protocol.

Als ouder vervul je een belangrijke rol in het uitleggen wat diabetes is en wat je baby of peuter met diabetes van het kinderdagverblijf of peutergroep nodig heeft. Hieronder vind je informatie die je kan helpen. Daarnaast zijn er ook voorbeelden en documenten die je kunt downloaden. Je kan de pedagogisch medewerkers verwijzen naar deze website, voor bruikbare informatie, zodat ze zich kunnen inlezen over wat diabetes is.

Specifiek voor de kinderopvang

Door het hele land zijn er andere baby’s en peuters op het kinderdagverblijf en peuteropvang met diabetes. Toch zal het voor de meeste kinderopvangcentra en pedagogisch medewerkers nieuw zijn. Aangezien je baby of peuter zelf nog geen bijdrage kan leveren in de zorg rondom diabetes, is dit een verantwoording die je overdraagt. Gelukkig heb je in het kinderdagverblijf wel het 4-ogen principe. Dat betekent dat er of 2 begeleiders op een groep staan, of dat er altijd een back-up is. Daarnaast is er de mogelijkheid om de kinderthuiszorg in te schakelen voor de medische handelingen. Hieronder vind je daarvoor een stappenplan.

Hoe maak je het als ouder zo makkelijk mogelijk voor het kinderdagverblijf?

Aanmelding en inwerken

  • Stel je open op bij de aanmelding en vraag naar de mogelijkheden en ervaring van het kinderdagverblijf. 
  • Bereid je voor op een zorgvuldige overdracht met waarschijnlijk een lange inwerk periode.
  • Vraag je diabetesteam om voorlichting te geven over diabetes in het algemeen en de diabeteszorg voor jouw kind specifiek.
  • Schakel zo nodig of wenselijk de kinderthuiszorg in voor de medische handelingen, zie voor meer info dit stappenplan thuiszorg.

Afspraken maken en vastleggen

  • Vul dit persoonlijk diabeteszorgplan in om afspraken goed vast te leggen over wat te doen bij hypo/hyper.
  • Maak daarnaast goede afspraken over:
    • wat bespreek je tijdens de overdracht van thuis naar opvang?
    • wat wil je weten bij de overdracht van opvang naar thuis?

Ontzorgen

  • Blijf altijd bereikbaar. Als pedagogisch medewerkers bereid zijn om hun privé nummer aan je te geven in verband met snellere/ gemakkelijkere bereikbaarheid maakt het de communicatie makkelijker, je kan zo ook een app-groepje starten.
  • Kom op tijd voor de overdracht. Bedenk daarbij dat een pedagogisch medewerker niet elke dag tijd heeft voor een half uur overdracht (er zijn ook nog andere kinderen op de groep). Zorg voor een balans in wat je wil weten en wat nodig is. Een heen-en-weer schrift kan een optie zijn.
  • Overleg of/welke uitleg over diabetes voor de peuters in de groep geschikt zou zijn en door wie. Dit filmpje is daarbij wellicht geschikt. 
  • Maak het koolhydraten tellen zo gemakkelijk mogelijk. Dus vermeld op alles wat je aan tussendoortjes, eten en drinken meegeeft hoeveel koolhydraten erin zitten. Hiervoor kun je bijvoorbeeld deze leuke broodtrommel briefjes gebruiken. Daarnaast zijn er natuurlijk altijd onverwachte eet- en drinkmomenten in de groep. Afhankelijk hoe precies jij bent en hoezeer de pedagogisch medewerker mee wil denken zijn er de volgende mogelijkheden:
    • Maak een lijst met aantal koolhydraten, toegespitst op dat wat aangeboden wordt op het kinderdagverblijf.
    • Vraag wat het handigst is om koolhydraten op te zoeken; in een lijst of op de app.
    • Vraag aan de pedagogische medewerker om je een foto van de traktatie te appen zodat jij een schatting van de koolhydraten kan maken.
    • Vraag aan de pedagogisch medewerker of het mogelijk is om de traktatie uit te delen aan het einde van de dag, voor iedereen om mee naar huis te nemen. Dit doen sommige kinderdagopvangen uit zichzelf vanwege risico op allergieën en dergelijke.
    • Hier nog meer tips over diabetesvriendelijke pauzehapjes en traktaties.

Reacties van twee moeders op onze Facebookpagina:

"Na de diagnose bij onze dreumes zijn we vrijwel direct in gesprek gegaan met het KDV. In eerste instantie om te peilen of ze bereid waren om een kindje met dt1 op te vangen. Dat was gelukkig zo goed. Vervolgens hebben we samen een protocol opgesteld. Is ook nog even getoetst door de GGD. We zijn heel trots op deze samenwerking en dat onze boef (Met insulinepomp en FSL) zorgeloos 3 dagen per week na het KDV kan gaan."

"Bij ons komt de gewone thuiszorg voor de lunch op kdv (en straks op school) prikken. Dit is veel laagdrempeliger dan de kinderthuiszorg. Daarnaast zijn zij flexibel in hun rondes omdat ze toch al in de buurt zijn en makkelijker kunnen schuiven in andere werkzaamheden (steunkousen kunnen soms even wachten etc.) waardoor ze altijd op tijd zijn! Wij zijn er zo ontzettend mee geholpen en super blij mee! Ook de zusters ‘vechten’ om Thomas in hun rooster. Het lichtpuntje op hun dag. Thomas zelf vind het ook heel erg prettig. Door het strakke schema en gezonde voedingspatroon op het kdv zijn dat vaak dagen met hele mooie waardes. Door de Dexcom dragen wij de verantwoordelijkheid voor de handelingen. Thuiszorg belt altijd even voor overleg en prikt dan het aantal eenheden dat wij als ouders aangeven. Bij (dreigende) hypo’s nemen we zelf contact op met de juf en geven aan wat er moet gebeuren. Werkt super!"