Wat doet school met diabeteszorg voor leerling

Jouw kind met diabetes in het voortgezet onderwijs

Als een leerling diabetes heeft, is het belangrijk om de diabeteszorg op school goed te regelen. Dit is maatwerk. Iedere leerling is anders en iedere school heeft vaak een eigen manier om de zorg te regelen. Soms gaat het bijna vanzelf en maak je snel duidelijke afspraken. Soms is het ingewikkelder. Zowel voor school, leerling, als voor ouders kan het spannend zijn. Ieder heeft z'n eigen vragen. Wat betekent dat eigenlijk, diabetes? Hoe zorg je dat alle leraren weten wat een leerling met diabetes nodig heeft om goed te functioneren? Wie is het eerste aanspreekpunt? Welke regels zijn er voor extra begeleiding of aanpassingen?

Het is als ouder goed om te weten dat iedere school verplicht is om te onderzoeken welke ondersteuning voor een leerling met diabetes nodig is, en die -binnen de mogelijkheden van de school- ook te bieden. De zorg aan leerlingen met diabetes mag door school dus niet zomaar geweigerd worden. Nu gebeurt het nog regelmatig dat scholen bij voorbaat alle zorg voor leerlingen met diabetes uitsluiten met verwijzing naar hun medisch protocol. Dat mag dus niet volgens het College voor de Rechten van de Mens.

Als ouder vervul je een belangrijke rol in het uitleggen wat diabetes is en wat je kind met diabetes van school nodig heeft, Deze website met allerlei hulpmiddelen helpt je daarbij. Hieronder vind je documenten die je kunt downloaden, filmpjes die je kan bekijken en ambassadeurs die advies op maat kunnen geven.

 

Hulpmiddelen

Wij hebben verschillende hulpmiddelen om je te helpen bij het begeleiden van jouw leerling met diabetes. De informatie is zowel in digitale als ingedrukte vorm beschikbaar. Klik op onderstaande afbeeldingen om de informatie te downloaden.

 

Bestel gratis de gedrukte doehetsamen gids voor het voorgezet onderwijs

Bovenstaande documenten zijn samen met de documenten voor de leerling en school beschikbaar in gedrukte vorm. De documenten worden geleverd in een mooi blik als een doehetsamen pakket met school. Je kunt hier gratis een exemplaar bestellen.

 

Nog geen antwoord op je vraag of behoefte aan advies op maat?

Kun je tenslotte het antwoord op je vraag niet vinden kijk dan eens bij veelgestelde vragen of neem contact op met Hella onze ambassadeur gespecialiseerd in het voorgezet onderwijs. Ze helpt je graag!

 

 

Videoclip voor leerkrachten

Facebook live uitzending over diabetes op school

Facebook live uitzending over diabetes op school

Facebook live uitzending diabetes in de puberteit

Facebook live uitzending over diabetes in de puberteit

Noah vertelt zijn hoe hij het op zijn middelbare school geregeld heeft.